Dieter, dieter och återigen dieter….

FullSizeRender

Allvarligt, det här med dieter… det har väl aldrig funnits så många dieter i omsättning som det finns nu?  eller? Med min historia som den ständiga bantaren… där jag snabbt går ner i vikt och snabbt går upp i vikt så har jag nog testat de flesta dieterna för viktminskningens skull (som jag skrivit tidigare)…. Sista åren har jag mest haft fokus på att må bra. Men det där med dieter är ju så mycket mer….

Min son, ringde mig för snart ett år sen som värsta domedags profeten. Han mena på att om inte vi slutade äta kött skulle jorden gå under med tanke på miljöpåverkan….. Med argument som… Tänk på dina barnbarn…..bla bla bla….. Funkade, för både Björn och jag slutade att äta kött. Jag tog det ett steg längre… Jag äter inte sånt som jag själv inte skulle kunna döda, för att addera till ytterligare ett perspektiv.

Nu så här ett år senare kan jag faktiskt vara lite sur på Patric, som gnager i sig kött i alla former….Själv sitter man bredvid och dreglar och tänker på insatsen jag gör till mina barnbarn… Men hur har det landat på riktigt? Det har landat både bra och dåligt. För Björn som är en liten ettrig typ med en enorm ämnesomsättning har det landat riktigt bra. Hans reumatismhänder har blivit mycket bättre där han har utökade rörlighet i fingrarna och han mår väldigt bra. Han går igång på pasta, bröd och kan äta hyfsad kolhydratrik mat och va pigg och glad.  Jag då som är en annan typ av person mår så sanslöst dåligt av för mycket pasta, socker och bröd. Jag ska inte säga kolhydrater i stort, för kokt potatis sitter väldigt bra hos mig.

Vad jag försöker säga är att nu när det är så modernt med alla typer av dieter, försöker jag att hitta en diet som passar mig och det jag mår bra av. Förra veckan hamnade jag i en ”all time low” Deppig, uppgiven och ledsen… Kunde inte fatta varför?… Konstant godissugen, och öppnade kylskåpet typ varannan minut. Har gjort socker detox tidigare och hade en svag förnimmelse över hur bra jag mådde då. Bestämde mig i slutet av veckan att sluta med tillsatt socker och undvika överkonsumtion av bröd och pasta. Det tog 2 dagar och energin började komma tillbaka, suget började släppa och magen lugna sig. Just tröttheten släppte.

Vi pratar ofta om dieter om vad vi ska och inte ska äta. Men jag är helt övertygad om att det är väldigt individuellt. När Björn äter min kost är han konstant hungrig, när jag äter hans är jag konstant däst och orkeslöst. Vi har landat i att äta det vi mår bra av. Det finns verkligen få rätt eller fel (Om vi inte pratar om rent ohälsosam mat förstås) Vi mår alla bra av olika saker. Just nu jobbar jag med att hitta en kostbalans. Vad bör jag äta till vardags, vad kan jag unna mig ibland och hur ofta? Utan viktfokus utan bara må bra och känna sig glad fokus.

Just nu är det dag 4 utan för mycket socker och väldigt lite bröd. Det känns bra…. riktigt jäkla bra faktiskt.