Mitt tips för uppladdning inför tävling/motionslopp inom uthållighetsidrott.

Kolhydratsuppladdning och träning inför ett lopp
Nu när vi ändå är inne på kost, många frågar just hur ska man ladda inför tävling?
Hur ska man ladda inför en utmaning inom uthållighetsidrott på ett enkelt och bra sätt?
Kolhydratsladdning, här hör man den ena historien värre än den andra, hur många har inte dagen innan eller samma dag haft problem med magen efter en rejäl kolhydratsladdning?

Jag har senaste året kommit på en god balans mellan dels hur man ska träna innan och hur man ska äta innan för att jag ska känna att när jag står på startlinjen är jag redo.
Jag fick tipset av Fredrik Eriksson som har hjälpt mig som ett bollplank senaste två åren, då jag hela tiden har fått Aha upplevelser. Detta upplägg är duplicerbart och jag har sett
goda resultat även på andra idrottare på olika nivåer.

Jag håller det enkelt, vi börjar med det viktiga, Träningen. Det är här den största skillnaden görs.
Jag kör på 4 dagars cykeln, som ser ut som följande med tävling på ex. söndag.

Torsdag: Tömningspass, ett pass där jag verkligen försöker tömma ut allt! Både genom hög intesitet och genom tiden på arbetet.
Fredag: Vilodag, helst helvila eller bara något extremt lätt.
Lördag: Väckningspass varav 25-40minuter på tröskel, blev positivt förvånad över hur kroppen reagerar av att köra så pass mycket och intensivt dagen innan en tuff tävling. Man brukar säga det att minst 10minuter, sen hur mycket mer är upp till var och en, gäller att hitta en balans och prova sig själv.
Söndag: Tävling, ingen uppvärmning vid ex långlopp/linje

Kosten då? Jo här äter jag som vanligt Frukost, lunch, middag och kväll och mellanmålen innan. 
Kolhydratsladdning, Jag ser till att 24-48 timmar innan tävlingsdagen, börja äta 150-200gram mer kolhydrater per dag för att säkerhetställa att depåerna på tävlingsdagen är fulla.
Att dricka lite mer vatten, kroppen binder mer vatten när man äter mer kolhydrater, bra under varma dagar.
Jag ser till att de kolhydrater är så rena som möjligt, dvs inga onödiga fibrer utan att helst ska koncentrationen av kolhydrater (% av 100gram) vara så hög som möjligt.
Karamellkungen har mycket bra pang för pengarna just när det kommer till kolhydrater, så 2-3 hekto räcker gott och väl per dag innan. För enkelhetens skull brukar jag köpa det i färdiga påsar.
Karamellkungen kan gå till överdrift, 2-3 hekto blir lätt 5-7 hekto, vi ska inte övergöra.
Fördel med väckningspasset är att kroppen är mer benägen att ta upp kolhydraterna så här är det viktigt att ta till vara på denna effekt.

Varför så enkla och raffinierade kolhydrater?
För att äter du redan en bra sammansatt kost som du är van vid, som magen är van vid, som fungerar bra. Så vill du särskilt inte inför en viktigt tävling, rubba den balansen.
Äter du 200g mer kolhydrater i fullkornspasta eller för den delen frukt, får man i sig väldigt mycket extra fibrer som kommer göra kaos med magen.
Det är omöjligt att prestera på topp om kroppen strejkar, framförallt magen. Hur många har inte haft problem med magen på Vätternrundan? Eller andra långa uthållighetsutmaningar där kolhydratsladdning är hett debaterat.

Vad som är rätt och fel?
Är upp lite till var och en, detta fungerar på mig, det är enkelt. Jag fokuserar på att äta tillräckligt så att jag klarar av att träna så hårt som behövs och prestera bra på tävling.
Kost är ett debaterat område med många rätt och fel, med olika sorters kosthållning kan man nå sina mål, så länge man är medveten om vad man äter så brukar den förändringen ge resultat.

tutti_frutti_original_160g_1

//Boddan